Piatră naturală sau gresie?

Travertin-Gold-Split-Face-5-cm-x-15-x-15-cm

Această întrebare este în mintea celor care amenajează casa sau apartamentul în 2023.

De ce piatră naturală?

Există mai multe avantaje ale pietrei naturale în comparație cu gresia. Iată câteva dintre ele:

  1. Durabilitate și rezistență: Piatra naturală decorativă este extrem de durabilă și rezistentă la uzură. Aceasta poate rezista la trafic intens, zgârieturi, lovituri și alte deteriorări. În schimb, gresia poate fi mai vulnerabilă la zgârieturi și ciobire, în special în zonele cu trafic intens.
  2. Aspect estetic unic: Piatra naturală oferă un aspect elegant și autentic, datorită faptului că este un produs natural. Fiecare bucată de piatră este unică în ceea ce privește culoarea, textura și modelele sale. Gresia, pe de altă parte, este fabricată în masă și poate avea un aspect mai uniform și mai artificial.
  3. Valoare pe termen lung: Datorită durabilității și aspectului său autentic, piatra naturală poate adăuga valoare unei proprietăți pe termen lung. Aceasta este percepută ca o opțiune de lux și poate crește atractivitatea și valoarea estetică a unei locuințe sau a unui spațiu comercial. Gresia, în general, nu are aceeași valoare pe termen lung.
  4. Varietate de opțiuni: Piatra naturală oferă o gamă variată de opțiuni în ceea ce privește tipurile de piatră, cum ar fi marmura, granitul, travertinul și multe altele. Fiecare tip de piatră are propriile sale caracteristici estetice și funcționale. Gresia poate veni în diferite culori și modele, dar opțiunile sunt mai limitate în comparație cu pietrele naturale.
  5. Rezistență la temperatură: Piatra naturală are o rezistență excelentă la temperaturi ridicate sau scăzute. Aceasta o face potrivită pentru utilizare în bucătării, grădini sau în zone unde expunerea la temperaturi extreme este posibilă. Gresia poate fi mai sensibilă la variațiile de temperatură și poate fi deteriorată în anumite condiții.
  6. Grosimea plăcilor de piatră este mai mare decât grosime plăcilor de gresie care este mult mai subțire și mai poroasă în comparație cu piatra, dar și mai puțin rezistentă la forța de greutate
  7. Rezistența pietrei în timp este infinit mai bună decât a gresiei sau faianței plus că o soluție de impregnare pentru piatră sporește gradul de rezistență și împiedică pătarea pietrei, solutiile de impermeabilizare împiedică murdăria să se infiltreze în pori și faciliteaza astfel curățarea suprafețelor.
  8. Apa este și ea împiedicată să ajungă în profunzimea plăcilor, așa că nici nu poate fi vorba despre mucegai și în timp ce procesul de impermeabilizare poate fi repetat o dată la câteva luni sau la un an, gresia și faianța nu beneficiază de un astfel de avantaj.

Cu toate acestea, este important să menționăm că fiecare material are propriile sale avantaje și dezavantaje, iar alegerea dintre piatra naturală și gresie depinde de preferințele individuale, bugetul disponibil și utilizarea dorită.

Share this story: